Ethisch ingekochte cacao

Cacao zit in een aantal van onze meest populaire dranken, zoals onze Caffè Mochas en Mocha Frappuccino® koffiemelanges.

Good Cocoa Practices, like spokes on a wheel, support each other. Organizational Stability, Internal Control Systems, Environmental Stewardship and Leadership, Social Responsibility, and Economic Accountability.

Net als bij koffie is onze benadering van de cacao-inkoop bedoeld om een langdurige aanvoer van hoogwaardige, ethisch ingekochte cacao te garanderen en tegelijkertijd positief bij te dragen aan het milieu en gemeenschappen waar cacao wordt verbouwd. Daarom hebben we in 2007 een twee jaar durende pilot gestart van verantwoordelijke inkooprichtlijnen die we Cocoa Practices noemen en die zijn gebaseerd op onze richtlijnen voor ethisch koffie inkopen.

Wat we hebben gedaan

Het Cocoa Practices-programma is opgezet om de leveringsketen voor de cacaobonen te verifiëren die uiteindelijk in onze dranken terechtkomen en om waardevolle duurzaamheidsinformatie te verstrekken aan producenten en inkopers. Net als in het C.A.F.E Practices-programma worden de inspecties uitgevoerd door onafhankelijke controleurs die worden getraind en geaudit door een externe instantie, Scientific Certification Systems (SCS).

Tegen het einde van het boekjaar 2009 hadden we de pilot afgerond met zeer bemoedigende resultaten. Het programma betreft ongeveer 12.000 boeren in 24 coöperaties. We verbeteren hun concurrentievermogen door ze met de klant te verbinden op een manier die de transactiekosten vermindert en de transparantie verbetert.

Waar we mee bezig zijn

Starbucks blijft samenwerken met The World Cocoa Foundation (waarvan Starbucks lid is), Gates Foundation en mogelijke leveranciers, om de leefomstandigheden van boeren te verbeteren en om duurzaamheid bij de bron te stimuleren.

We zetten ons in om de richtlijnen voor cacaopraktijken te verbeteren en om onze inkopen van verantwoordelijk verbouwde cacao te laten stijgen.We zijn met name van plan om:

De criteria in Cacaopraktijken bij te werken op basis van feedback van controleurs, leveranciers en de programma-auditor.

  • Cacao-verbouwende community´s te ondersteunen via het ECHOES Alliance-project door over drie jaar US $200.000 bij te dragen.
  • Samen te werken met de World Cocoa Foundation en de Bill and Melinda Gates Foundation om het Cocoa Livelihoods Programme in West-Afrika te ondersteunen.